Home >> Образовање,Упис >> ФБГ: Анализа уписа у гимназије 2017

ФБГ: Анализа уписа у гимназије 2017

Ранг листа гимназија у Београду на основу минималног броја бодова

Ове године дошло је до неколико великих и малих изненађења, када је у питању упис у београдске гимназије.

Највеће изненађење је изузетно интересовање за Десету гимназију, која је по први пут претекла своје угледне „комшије“ на Новом Београду – Девету гимназију.

Трећа је и даље „неприкосновена“ на првом месту, а Четрнаеста је потврдила да је „најпопуларнија“ после Треће.

„Популарност“ две гимназије у београдској Општини Врачар свакако није последица квалитета тих гимназија у односу на друге. Пре би се могла тумачити као последица друштвеног феномена чије корене треба тражити у чињеници да је Општина Врачар најбогатија општина у Србији, у којој живе најбогатији и најутицајнији становници.

Насупрот, иако важе за строжије гимназије које никако нису „популарне“, Прва и Пета су задржале изузетно висок рејтинг. Таман толико висок да не би било добро да је виши!

Спортска гимназија је ове године уписала јако добре ученике и по први пут ушла у „првих десет“. Томе је највероватније допринела чињеница да се Спортска са Топчидерске звезде сели на Дорћол.

Територијални утицај није тако повољан по Осму, Дванаесту и Четврту гимназију, које годинама, иако поседују квалитет, немају добру „гравитацију“, тј. немају довољно територијалног интересовања.

Анализа се заснива на минималном прагу бодова који је био потребан за упис. У гимназијама које имају више смерова рачунат је просечан минималан број бодова на свим смеровима.

Анализа није обухватила специјалне школе Филолошку и Математичку гимназију, као ни посебне смерове у осталим гимназијама.

Rang gimnazija 2017

Када је у питању упис у гимназије у унутрашњости, треба приметити да је њихов минималан праг далеко нижи него у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду.

Разлози за ову појаву су бројни, а везани су за однос броја становника, броја гимназија и броја тражених стручних школа (медицинских, правних, економских, угоститељских…)

Из тог разлога, релативно низак минимални праг уписа у гимназије у унутрашњости не треба узимати „здраво за готово“ и повезивати га са квалитетом тих школа.

На против, треба се запитати како је дошло до тога да је у гимназији у Новом Пазару доњи уписни праг чак 92 бодова, док је у другим средњим градовима у Србији тек око 70 бодова.

rang gimn srbija

(ФБГ)

Top