Home >> Образовање >> Дуално образовање најважнија тема за Србију

  • Коментари су искључени на Дуално образовање најважнија тема за Србију
Дуално образовање најважнија тема за Србију

Коментар ФБГ: Вучић се баш досетио да нам објасни шта то сви ми не видимо, а он види! При томе да нам ували дуално образовање како би штанцовао кадрове Швајцарској и Европи за џ, јер се са неким тако договорио! Ко је овај дел Амброђо? Када је у питању образовање, Србија је за Швајцарску – Швајцарска! А ми да се угледамо на њен модел?


Вучић: Код нас влада филозофија дипломе и чекања да држава обезбеди посао, а изгубила филозофија рада

Уколико хоћемо да променимо своју земљу мораћемо да прихватимо дуално образовање. Знам да ће бити много отпора, али људи почињу да разумеју зашто је то најважнија тема за Србију. Ми ћемо да улажемо, мењамо, припремили смо први Нацрт закона о дуалном образовању које значи суштинску дубинску и стратешку промену Србије, нашег начина размишљања и наше будућности, рекао је премијер Александар Вучић.

Он је учествовао на скупу о дуалном образовању у Привредној комори Србије (ПКС), на којем је специјални гост био и Мауро дел Амброђо, државни секретар за образовање, истраживање и иновације Швајцарске. Дочекало га је више министара него неке председнике, како је рекао председник владе, што показује колико је ова тема битна за Србију.

Премијер је оценио да ће Србија у наредне три године имати раст од 3,5 до четири одсто, али и нагласио да то неће бити одрживо уколико не реформишемо образовање. Он је навео три проблема које ће настојати да отклони: недостајући законски оквир, незаинтересованост домаћих привредних субјеката и неприлагођеност људи, али и тржишта.

„Код нас се појавила филозофија дипломе и чекања да држава обезбеди посао, а изгубила филозофија рада”, рекао је премијер и додао да су у овом тренутку кључни носиоци развоја новог начина мишљења стране компаније. Вучић је као пример навео Техничку школу у Пећинцима чијим ђацима је посао унапред обезбеђен захваљујући „Бошу”. Изразио је наду да ће после овог скупа у ПКС-у председници општина пренети на локалу да и најмање компаније морају да улажу у развој и буду отворене за дуално образовање.

Dualno-obrazovanje-2

Понављајући да је стратешки циљ Србије Европска унија, Вучић је упозорио да се мора одлучити каквом типу европских земаља желимо да припадамо – да ли онима које само моле за новац и фондове, или државама које проналазе излаз из сваке кризе у раду, учењу, иновацијама и технолошком развоју.

На питање „Политике” како намерава да мотивише велике фирме да се укључе у дуално образовање и да ли постоји неки „швајцарски рецепт”, он је одговорио да у Србији нису проблем само велике компаније, већ и да добар део малих приватних фирми не гледа 10 година унапред, већ да праве план само за наредни месец.

– У Швајцарској се деца са 14, 15 година одлучују за занате, истовремено уче и раде, директно сарађују школе са привредом и ако желе да напредују после тога, могу да заврше факултет. Просечно време када код нас млади почињу да раде је 30 година и тиме губи и наша привреда и земља у целини. Не могу наша деца да глуваре у 25 години и када их питаш шта радиш – да одговарају „чекам комбинацију”. У Швајцарској млади имају другачије радне навике, петком и суботом излазе у град, а не сваки дан. Осамостаљују се са 19 година, а код нас остају код родитеља до 40. године и чекају да им држава нађе посао. Морамо да променимо тај начин размишљања, али и да људи у образовном систему разумеју зашто нам је то потребно – истакао је премијер Вучић.

По његовим речима, ако у томе будемо успели придружићемо се најразвијенијим земљама у Европи и успети да прескочимо поједине земље на југу ЕУ.  Изнео је податак да Швајцарска годишње улаже 20 милијарди евра само у истраживања и развој у иностранству, плус 14 милијарди „код куће”, што је на нивоу укупног БДП-а Србије.

– Ми желимо да охрабримо српске привреднике да учествују у дуалном образовању. Јесте цена коју плаћају у првој години  нешто виша, али зато касније добију обученог, младог радника, спремног и способног да пружи најбоље резултате. Нама не требају само дипломе, већ знање, марљивост и посвећеност. Ево ја имам диплому, имао сам најбоље оцене и кога то брига. Хајде да видимо да ли ти нешто знаш, да ли си способан, марљив, посвећен – рекао је председник владе и захвалио швајцарским компанијама на помоћи.

Он је рекао да ће се пре свега радити обуке, али да ће бити и минималних субвенција.

Државни секретар Швајцарске Дел Амброђо, који је на тој функцији пуну деценију, представницима школа, локалних самоуправа и компанија представио је систем дуалног образовања у својој земљи и у свету. Он је указао да је у Европи, када је реч о незапослености младих, видљиво да је тај проценат најмањи код држава које имају дуално образовање (Швајцарска, Аустрија, Немачка, Данска). У Швајцарској се 67 одсто младих опредељује за дуално образовање.

Упитан да ли ће дуално образовање ускоро заживети у Србији, он је одговорио да не може тако брзо да процени ситуацију, јер је тек два дана у Београду, али да је оптимиста, иако ће тај процес сигурно трајати мало дуже. Он је подсетио да је захваљујући подршци Швајцарске користи имало око 40.000 младих на југу и југоистоку Србије, као и мала и средња предузећа у тим регионима.

Министар просвете Младен Шарчевић је рекао да би Закон о дуалном образовању ускоро требало да се нађе на јавној расправи и додао да је план уписа за ову годину први пут припремљен у договору са ПКС и локалним самоуправама и да ће бити битно другачији него раније. Он је најавио да ће се реорганизовати мрежа школа, што је подржао и премијер.

Председник ПКС-а Марко Чадеж рекао је да дуално образовање из експерименталне фазе полако улази у редовни систем образовања, који би требало да заживи од нове школске године.

У току вечери Мауро дел Амброђо је посетио и Ректорат Универзитета у Београду и одржао кратку презентацију о науци у Швајцарској, са посебним освртом на начин финансирања универзитета.

(Политика)

Top