Home >> Синдикат,Штрајк >> Договор или штрајк просветара у октобру

Договор или штрајк просветара у октобру

Након Уније синдиката просветних радника и остали синдикати образовања спремни за протест

Живановић: Нисмо спремни за 1. септембар, али ако не буде помака у разговорима, спремамо озбиљан штрајк за октобар

Илић: Није добро штрајковати првог дана школске године, јер је то свечани дан за све ђаке

Јанковић: Тражили смо да просветни радници буду изједначени са запосленима у другим јавним службама

Уколико не буде помака у преговорима са Владом Србије, три репрезентативна синдиката просветних радника – Синдикат образовања Србије, ГСПРС „Независност“ и Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) планирају велики штрајк за октобар, речено је Данасу у тим синдикалним организацијама.

Иако су њихови захтеви идентични онима које је пре неколико дана изнела Унија синдиката просветних радника, три синдиката неће учествовати у протесту који је Унија најавила за 1. септембар.

– Подржавамо сваку синдикалну активност и очекујем да ће се сви синдикати релативно брзо окупити јер имамо исте захтеве. „Независност“ ће, као и досад, иницирати заједнички наступ. Међутим, то не значи да ћемо протестовати 1. септембра, јер за то нисмо спремни. Ако не буде помака у разговорима са Владом, спремамо озбиљан штрајк за октобар – каже за Данас Томислав Живановић, председник ГСПРС „Независност“.

И Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, сматра да синдикати треба да делују јединствено, напомињући да таква сарадња постоји са „Независношћу“ и СРПС-ом, а да је Унија самостално заказала протест за 1. септембар. Она мисли да није добро штрајковати првог дана школске године, јер је то свечани дан за све ђаке, што је и образложење зашто не подржавају Унијин протест.

У Унији, међутим, мисле супротно: катастрофално лош Нацрт закона о платама запослених у јавном службама, плате просветних радника ниже за 17 одсто испод републичког просека и прописи који прете да оставе велики број запослених без часова, довољни су разлози да чланови овог синдиката 1. септембра држе скраћене часове од по 30 минута и искажу своје незадовољство на улици.

– Нацрт закона о платама запослених у јавним службама не само да нема везе са оним што смо тражили већ ћемо остати и без онога што имамо. У закону се говори да ће принадлежности као што су превоз, јубиларне награде и додаци на плате бити исплаћивани ако буде средстава, а знамо да за просвету никад нема новца, што имплицира да га неће ни бити. Тражили смо да просветни радници буду изједначени са запосленима у другим јавним службама, да будемо једнаки у немању, а добили смо закон са три категорије запослених и где свака од њих има другачију минималну цену рада. У првој, најсиромашнијој групи, јесу просвета, здравство, социјала и култура, у другој су војска и полиција, а у трећој БИА, Скупштина Србије и судство… дакле, по оној дечјој песмици „Сад се види, сад се зна, ко се коме допада“ – коментарише Јанковићева.

Томислав Живановић сматра да се из поменутог нацрта закона „види јасна дискриминација просветних радника“, због чега су тражили изузимање образовања из тог документа.

Синдикалци сутра треба да се састану са премијерком Аном Брнабић, а једна од тема биће и овај закон, од кога Брнабићева, како је рекла, не одустаје. Она је истакла да је просвета први сектор у којем треба да буде спроведен систем оцењивања квалитета и учинка, како би најбољи били награђени.

– Чули смо ту изјаву и питамо се по којим критеријумима ће људи бити рангирани и награђивани. Да ли ће то бити оцене наставника? Школе и наставници раде у врло различитим условима, са различитим ученицима, тако да је веома деликатно измерити то о чему премијерка говори. Ако се одлука о томе ко ради квалитетно, а ко не препусти директорима школа, биће веома проблематично – каже Валентина Илић.

До просека за 21 годину

Јасна Јанковић очекује да на сутрашњем састанку чује какав је план Владе што се тиче повећања плата запосленима у образовању. Она подсећа да је у новембру просек зарада у просвети био 12 одсто испод републичког просека и да је у међувремену достигао 17 одсто, те да ће, ако се буде ишло садашњом стратегијом да образовање добије проценат више од осталих, бити потребна чак 21 година да просветни радници достигну просек Републике.

(Данас)

Top