Home >> Друштво >> Ђурић: Образовне институције на КиМ у систему Србије

  • Форум
  • Коментари су искључени на Ђурић: Образовне институције на КиМ у систему Србије
Ђурић: Образовне институције на КиМ у систему Србије

 

Ђурић: Ово питање је трајно решено

 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију поновио је данас у Косовској Митровици да је званичан став Владе Србије да је питање образовних установа на КиМ решено, да се оне налазе у систему Србије, као и да нема потребе да око тога буде додатних разговора.

Ђурић је после састанка са ректором Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици казао да за Србију све институције које функционишу у систему на КиМ су институције Србије и да се о томе неће разговарати, јер је то „питање трајно решено“.

„Званична позиција Владе Србије је да је питање образовних установа на КиМ решено и оне се налазе у систему Републике Србије, функционишу данас у систему Србије, функционисале су јуче и функционисаће сутра… Оно о чему можемо да разговарамо у будућности јесте како да на бољи начин буду од Приштине прихваћене и признате дипломе које издају наше институције“, рекао је Ђурић.

Ђурић је додао да је апсурдно то што онај ко заврши факултет у Косовској Митровици може да ради у Лондону, Бриселу, Берлину, али не у некој покрајинској институцији у Приштини.

„То је једна врста дискриминације српског народа, нешто што је противно свим принципима на којима почива онај део света коме и наша покрајина заједно са осталим деловима света треба да се прикључи“, истакао је Ђурић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић рекао је данас у Косовској Митровици да „може више да се уради од онога што је чињено како би опстанак Срба био известан, да се ојачају како би приштински Универзитет као и школе на Косову и Метохији биле у прилици да реформу образовања доживе као нормални процес“.

„Зато смо и најавили почетак нове школске године у Србији управо са овог места“, рекао је министар и најавио „озбиљне радне посете које имају за циљ да се реформе остварују на делу“.

Ђурић је оценио да „посета министра Шарчевића најбоље говори колико је њему стало да наше школе, Универзитети. институције опстану на овом простору“.

Новоизграђени објекат Основне школе „Радош Тошић“ у селу Видање код Клине отворили су данас Шарчевић и Ђурић, који су се потом састали с ректором Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Срећком Милачићем, као и с деканима факултета тог универзитета.

(„Бета“)

Top