Home >> Друштво >> Директори – на парове разбројс’!
Директори – на парове разбројс’!

Коментар ФБГ: Од почетка ове идеје противили смо се „професионализацији“ директора школа. Наш став је увек био да директор школе мора да се пре свега бави наставом и унапређењем услова за наставу, а не набавкама и тендерима. Пре 7-8 година ФБГ је директно спречио да Министарство просвете, без икаквог критеријума, додели лиценцу за 100 директора школа. После новог, управо изгласаног Закона о основама система образовања и васпитања, који је министра просвете ставио у центар одлучивања о образовању, ова „професионализација“ директора школа крије централистичке и дискриминаторске намере актуелних власти да образовање окупирају политиком, а да струку потисну у запећак. Другим речима: лиценцу за директора ће имати јако мали број директора и наставника, и то пробраних по страначком и интересном кључу. Они ће се јавити на следећи конкурс за директора било које школе у Србији и једини ће испуњавати услове (јер у закону већ годинама пише да кандидат за директора мора имати лиценцу).

А да не причамо о семинару од тридесетак сати, после кога ће којекакве вагабунде ( а и они способни и стручни) добити лиценцу. Негација образовања!


 (Новости)

ДИРЕКТОРИ КАО ЂАЦИ: Прва обука за руководиоце образовно-васпитних установа

Најбољи директори основних и средњих школа, као и предшколских установа, два дана су похађали обуку која је припрема за полагање испита за добијање лиценце

Најбољи директори основних и средњих школа, као и предшколских установа, два дана су похађали обуку која је припрема за полагање испита за добијање лиценце. Још од 2003. године просветни закони предвиђају да на челу установа буду људи са лиценцом, али је овај посао одлаган више пута. После 15 година чекања, очекује се да у марту следеће године први директори добију „сертификат“ за рад.

 

Прво ће морати да буде усвојен правилник о лиценцама, а да би већ од марта могли да полажу, руководиоци су у обавези да припреме истраживачки рад који ће бранити пред комисијом.

Јасмина Ђелић из Министарства просвете објашњава, за „Новости“, да је укупно 250 директора у Србији протеклих година оцењено највишом оценом. На обуци током претходна два дана било их је 83. Сви су на спољашњем вредновању добили четворке, што је највиша могућа оцена.

– За њих смо организовали дводневне обуке, док ће лошије оцењени директори имати обуку у трајању од 13 дана. Четири дана биће интерактивна предавања, а преосталих девет онлајн обука – објашњава Јасмина Ђелић. – Током обуке треба да стекну знања и вештине потребне за руковођење школом или предшколском установом.

Наша саговорница објашњава да ће до октобра 2019. године сви директори морати да имају лиценцу. Закон предвиђа да и наставници који испуњавају услове да буду директори могу да полажу за лиценцу за директора.

Према речима Миомира Драгаша, директора ОШ „Иван Горан Ковачић“ и једног од учесника обуке, за директоре је изузетно важно да буду добри менаџери, па је део обуке посвећен и предавањима из ове области.

– На семинару су била 83 директора, од којих је више од 30 њих из Београда. Сви су спољашњим вредновањем добили највишу оцену за свој рад – каже Ђурађ Бањац, директор Електротехничке школе „Земун“. – Критеријуми за оцењивање су многобројни, а међу њима су и опремљеност школе, стручност предавача за одређене предмете, сарадња са ученицима и родитељима…

Крагујевац

ПОСЛЕ дводневног семинара у Београду, обуке ће бити организоване 29. и 30. новембра у Крагујевцу и 7.и 8. децембра у Зрењанину. Ове обуке организује Министарство просвете, а за директоре који су добили мање од четворке, обуку ће организовати Завод за вредновање квалитета образовања.

(Новости)

One Comment

  1. dada каже:

    OVDE JEDINI DOBRO I TACNO RECENO, svi ce direktori do 2019imati licencu ovako ili onako imace je

Top