Home >> Друштво >> Дипломе на Географском факултету чекају пет година

  • Коментари су искључени на Дипломе на Географском факултету чекају пет година
Дипломе на Географском факултету чекају пет година

Проблем настао због административне грешке

Генерације студената, која је дипломирала на смеру просторно планирање Географског факултета Универзитета у Београду 2012, пуних пет година чека на израду својих диплома. Како профил географ-просторни планер уопште не постоји у званичној листи стручних, академских и научних звања у Србији, ови академци не могу ни да добију своје дипломе.

На овој листи постоји само звање просторни планер, што формално није исто што и географ-просторни планер. Годинама чекају да се реши овај проблем на релацији факултет-универзитет-КОНУС-Национални савет за високо образовање – Комисија за акредитацију, како би диплома могла да буде одобрена, а звање признато.

Међу оштећеним дипломцима је и М. П. (29), који је на Географском факултету дипломирао 2012, али више ни сам не зна на ком смеру.

– Планирам да идем у иностранство, али не могу без дипломе – жали се он. – На факултету могу да добијем уверење да сам дипломирао, које траје шест месеци, али са њим могу само да се запослим у земљи. Нисам очекивао да поступак може оволико да се одужи, али, ето, пуних пет година чекам да узмем диплому у руке.

На факултету тврде да ће за нешто више од месец дана проблем бити решен. Проф. др Гордана Војковић, продекан за наставу Географског факултета, потврђује за „Новости“ да су дипломе већ отишле у штампу.

– Процес акредитације започели смо 2009. године, али за проблем нисмо знали до 2012, док нам из Ректората нису вратили дипломе које смо послали у штампу. Потом смо од Комисије за акредитацију добили решење да географ-просторни планер није усаглашен са званичном листом звања – каже проф. Војковић.

– Тражили смо да се то усклади и поднели захтев Комисији за акредитацију, обратили се и Националном савету за високо образовање. Дуго је трајало решавање овог проблема, али смо га коначно дочекали. Грешка ће бити исправљена за генерацију која је завршила студије 2012, док су наредне генерације већ добиле дипломе.

Ранијих година многи факултети су каснили са издавањем диплома. Чекање од две-три, па и више година било је уобичајено. Сада је, међутим, ту уведено више реда, штампање диплома од факултета је преузео Ректорат, а чекања су, како тврде на Универзитету у Београду, до годину дана.

– Нема кашњења на нивоу целих генерација на факултетима, већ само у појединачним случајевима, када се поткраде нека грешка – каже за „Новости“ проф. др Нада Ковачевић, проректорка за наставу Универзитета у Београду.

– Факултети стално мењају програме, акредитације, и ту може да настане проблем. Касни се и ако није добар текст дипломе или је непотпуна документација.

Проф. Ковачевић објашњава и да универзитет може само да изда дипломе за звања која постоје у званичној листи коју издаје Национални савет за високо образовање.

На осталим факултетима тврде да нема застоја у издавању дипломе.

Коче и додатне активности

За кашњења су најчешће криви факултети – каже Боријан Соковић, студент проректор Универзитета у Београду.

– Недавно ми се жалила колегиница са Хемијског факултета, која је захтев за израду дипломе поднела 26. септембра, а њен предмет је прослеђен у ректорат тек крајем јануара. На многим факултетима не знају како да упишу бодове за ваннаставне активности, па је и то један од разлога за кашњење диплома.

(Новости)

 

Top