Home >> Образовање >> Дигиталне књиге за ученике

Дигиталне књиге за ученике

Какве промене доноси нацрт новог закона о уџбеницима

Папирни уџбеници неће бити обавезни. На тржишту и мали издавачи

Уџбеници неће морати да се штампају, јер ће моћи да буду дигитални – једна је од кључних новина Нацрта закона о уџбеницима, у који су „Новости“ имале увид. Јавна расправа о овом документу почеће крајем ове недеље, када ће сви заинтересовани моћи да дају своје примедбе.

Да би школске књиге могле да буду само у дигиталној форми, у закон је уведена одредба да је уџбеник основно дидактичко средство у било ком облику или медију. Када дигитални уџбеник буде предвиђен законом, биће усвојени стандарди за његову израду, као и нови план уџбеника.

– Ово решење омогућиће јефтиније, праведније и доступније образовање – кажу у Министарству просвете. – Ученицима ће дигитални уџбеници бити и занимљивији и функционалнији, што ће утицати и на повећање њихових знања и вештина.

Основа за учење и даље ће, у највећем броју случајева, остати папирни уџбенички комплети.

Будући закон вратиће „у игру“ мале издаваче, јер се укида квота по којој су за неки уџбеник, да би био у употреби, морали да се изјасне наставници најмање пет одсто ђачке популације. Убудуће то неће бити критеријум. Ова одредба у претходном закону уведена је јер је постојало готово 80 лиценцираних издавача уџбеника на тржишту. Када је уведено да је минимална квота да се нека књига нађе у учионици, да из ње учи најмање пет одсто ученика, многи су нестали са тржишта. Опстали су само највећи „играчи“.

Измењен је и начин за подношење рукописа и одобравање уџбеника, тако да рокови за овај посао буду краћи, а процедура једноставнија. Биће укинуте и листе прегледача уџбеника, које је до сада потписивао министар, а нови пропис дефинише критеријуме ко може бити прегледач, са намером да та листа буде дужа, без сукоба интереса и како би процес био транспарентнији.

И даље ће постојати обавеза да се исти уџбеници користе у школама четири године, тј. да се на сваке четири године бирају нови уџбеници. Само у изузетним случајевима, уз сагласност Министарства просвете, школе ће моћи да промене књиге које користе усред четворогодишњег циклуса.

Ђачке задруге

Школе ће уџбенике моћи да набављају посредством ученичких задруга, предвиђа будући закон. У Министарству просвете објашњавају да је то мера која би требало да укине сиво тржиште, посреднике и смањи крајњу цену коју плаћају ђаци и њихови родитељи. Провизије које узимају посредници могле би да буду подељене напола, тако да део остаје задрузи, а за други износ дала да буде повољнија цена.

Једна од новина биће и Центар за нискотиражне уџбенике, који би требало да реши проблем материјала на језицима националних мањина, али и уџбеника прилагођених слабовидој деци, као и литературу за средње стручне школе коју издавачи, због малог броја примерака, не желе да штампају. Због тога се поједини предмети и даље уче из књига објављених у СФРЈ. За овај фонд издавачи ће имати обавезу да уплаћују два одсто својих прихода. И раније је постојала таква обавеза, али годинама није поштована. Додатна средства за овај фонд биће обезбеђена из буџета. Издавачи који не буду објављивали нискотиражне уџбенике, а обавезали су се на то, или они који не буду уплаћивали новац у фонд, биће кажњени.

(Новости)

Top