Home >> Образовање,Упис >> Девет гимназија прима основце у седми разред

  • Коментари су искључени на Девет гимназија прима основце у седми разред
Девет гимназија прима основце у седми разред

Оформљена одељења за основце обдарене за математику

Сваког јуна ученици шестог разреда основне школе, талентовани за математику, уписују се у специјализована одељења за основце у гимназијама, где завршавају седми и осми разред. Ова година четрнаеста је заредом откако деца за упис у седми разред полажу пријемни у Математичкој гимназији, где су у школској 2004/2005. години први пут оформљена одељења за основце обдарене за математику.

Данас таква одељења постоје у девет гимназија у Србији, а и даље се о школовању основаца под гимназијским кровом недовољно зна.

– Основци код нас уче по редовном програму за седми и осми разред са појачаном наставом математике, физике и информатике. Уместо четири часа математике имају шест: три геометрије и три алгебре. Имају час физике више него вршњаци у обичним школама, и темељнију наставу информатике и рачунарства. И предају им гимназијски и универзитетски наставници – појашњава Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије.

У Конкурсу за упис у средњу школу, који се сваке године објављује, нема обавештења за ученике шестог разреда да, уколико су даровити и већ су постизали резултате на такмичењима из математике, могу да заврше осмолетку у клупама гимназија. Нема ни позива Министарства просвете, науке и технолошког развоја као званичне информације из прве руке родитељима о могућности да се деца која желе и кадра су да постигну више од редовног школовања већ у седмом разреду усмере на образовање у специјализованим одељењима.

А за следећу школску годину, како нам је потврђено, планиран је упис основаца обдарених за математику у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Ваљеву, Краљеву, Сремској Митровици, Чачку и Ивањици.

– Држава ће учинити све да овој деци обезбеди оптималне услове за развијање талента и на томе заједно раде сектор за основно и сектор за средње образовање. Први пут упис ученика у седми разред биће централизован, под једнаким условима за све кандидате. Тест за проверу даровитости и склоности ученика биће идентичан, а испит ће се организовати истовремено у свим школама 17. јуна у 12 сати. До сада то уопште није било регулисано нити једнако за све. Сада ће од 12 задатака на тесту, деца морати тачно да реше најмање шест, да би положила пријемни за упис у седми разред – објашњава Марија Крнета, виша саветница и руководилац групе за опште, средње и уметничке школе у Министарству просвете.

До сада је увек било примедби да је овај пријемни негде тежи, негде лакши, да су таленти остајали неуписани тамо где је конкуренција огромна, али и да су у неким срединама, само да би се одржала одељења за даровите основце, уписивани и ђаци који нису талентовани за математику.

Идеја је била да одељења за основце постоје у гимназијама које имају и одељења за даровите математичаре од првог до четвртог разреда, и то у универзитетским центрима, јер овим ђацима предају и професори универзитета, а за такмичења их припремају докторанди, асистенти на факултетима, ментори овенчани медаљама са међународних олимпијада из математике, физике, информатике… Зато су оваква одељења прво и отворена у Математичкој гимназији у Београду, „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду, „Светозар Марковић” у Нишу, и Првој крагујевачкој гимназији.

Међутим, одељења за основце сад постоје у гимназијама које немају специјализована одељења за средњошколце обдарене за математику, као што су у Ивањици и Чачку.

– До сада имамо пријављених 17 ученика шестог разреда за полагање пријемног за седми разред и надамо се да ће их бити још. Велики су притисци наставника и директора ивањичких основних школа да деца код нас не прелазе, да они не би остали без ученика. Али први пут имамо интересовање ученика из Ариља да код нас заврше седми и осми разред. Упутили смо захтев министарству да нам одобри формирање таквог одељења и за први разред гимназије. Ако одобре, ангажоваћемо и универзитетске професоре да предају талентима – каже Душко Парезановић, директор Гимназије у Ивањици.

У Математичкој гимназији у Београду сваке године се на 50 предвиђених места за седмаке пријави трипут више деце.

– Не могу да тврдим да ће свакој од гимназија које у понуди имају програм за основце бити одобрено формирање одељења. Квалитет уписа ће дефинитивно бити унапређен. Обрадовало би нас да сва предвиђена места буду заузета, али по истим критеријумима који ће потврдити да заиста имамо толико надарених ученика – закључује Марија Крнета, из Министарства просвете.

Гимназије које школују талентоване основце:

Математичка гимназија у Београду
Гимназија „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду
Прва крагујевачка гимназија
Гимназија „Светозар Марковић” у Нишу
Ваљевска гимназија
Гимназија у Краљеву
Гимназија у Ивањици
Гимназија у Чачку
Митровачка гимназија у Сремској Митровици

(Политика)

Top