Home >> Синдикат,Штрајк >> Део школа без (целих) часова

  • Коментари су искључени на Део школа без (целих) часова
Део школа без (целих) часова

Унија синдиката просветних радника организовала штрајк у више градова. Синдикалци тврде да је штрајковало 400 школа, а министарство 208

У појединим основним и средњим школама учионице су у петак биле празне, јер су штрајковали наставници, чланови Уније синдиката просветних радника. Део штрајкача није у потпуности обуставио наставу, већ су држали скраћене часове. Подаци о броју школа у штрајку којима располажу синдикат и Министарство просвете значајно се разликују.

Из Уније су саопштили да је у преподневној смени у штрајку више од 400 школа, од којих су 144 потпуно обуставиле наставу. Министарство просвете тврди да је, према подацима школских управа, у потпуној обустави наставе било свега 4,7 одсто од укупно 1.772 основне и средње школе. Потпуна обустава била је, наводе, у 25 школа, у 59 установа само поједини наставици нису држали часове, док су у 124 школе часови скраћени на 30 минута. Укупно 208 школа на неки начин се придружило штрајку.

Добар одзив

Синдикалци кажу да је највећи одзив био у Краљеву, Зајечару, Вршцу, Зрењанину, Пироту, Бољевцу, Ћуприји, Прибоју, Чачку и Крушевцу.

– Наш захтев је испуњавање Споразума о решавању спорних питања из априла 2015. године и промена односа државе према просветним радницима који све чешће постају жртве насиља – поручују у саопштењу које је потписала Јасна Јанковић, председница Уније. – Овим видом грађанске непослушности желимо да скренемо пажњу свима да је образовање стожер сваког, па и нашег друштва.

Из Министарства просвете саопштили су и да се претходном позиву на протест, такође само једног синдиката, одазвало 312 школа, а у петак 208.

– Очигледно је да све више запослених у просвети верује да смо на правом путу и да кроз дијалог заснован на реалним темељима и заједничко ангажовање можемо подићи углед професије – поручују из Министарства просвете.

Могуће казне?

Из Министарства просвете подсетили су штрајкаче да је по закону забрањена потпуна обустава рада, па ће у наредним данима бити донета и одговарајућа одлука.

(Новости)

Top