Home >> Образовање,Слајдер >> Бура због ђака генерације

  • Коментари су искључени на Бура због ђака генерације
Бура због ђака генерације

Избор најбољег ученика у неким школама завадио родитеље, наставнике…

Избор ђака генерације је лепа идеја и традиција, али у последње време изазива прилично несугласица и проблема по школама, међу ученицима, наставницима и родитељима.
Дилему око именовања ђака генерације у појединим престоничким школама решили су избором два ученика, а нови проблем настаје уочи сутрашњег пријема у Старом двору, где ће моћи да присуствује само један ученик.

– Ако наставничко веће једногласно прогласи два ђака генерације на основу приложених диплома и познавања деце, онда сматрам да није у реду толерисати формализам Секретаријата за образовање који не пропознаје два таква ученика – истиче Александра Милина, мајка једног од двојице ђака генерације у ОШ „Лазар Саватић“.

Директор ове школе објашњава да су ученици наизменично добијали дипломе и награде, те да наставници нису могли да се определе само за једног.

– Имамо правилник о избору ђака генерације, али су у питању такве нијансе да нема тог који би могао да пресуди у корист једног од њих – прича директор Будимир Нововић.

Међутим, из Секретаријата за образовање и дечју заштиту истичу да је избор ученика надлежност школе.

– Сви директори школа су упознати са правилником, да се може изабрати само по један ученик генерације, чак и када има више деце са изузетним успехом и резултатима. Ми не учествујемо у избору, он је искључиво на школама, а поклони за најбоље се унапред припремају, купују се за унапред познат укупан број школа – истичу из секретаријата.

Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић признаје да је овај проблем постојао и у њиховој школи до пре десетак година, након чега су саставили прецизне критеријуме баш да би избор био потпуно објективан.

Срђан Огњановић

– Међутим, ове године се десило да два ученика наше основне школе имају апсолутно исти број бодова, освајали су идентичне награде на сличним такмичењима. Чак су и на Балканској јуниорској математичкој олимпијади освојили златне медаље са истим бројем поена, што је потпуно невероватно – истиче Огњановић.
Ипак, школа је пронашла решење да би обојица била награђена.
– Жребом смо изабрали који ће од њих ићи на пријем, а оно што он добије од Града ми ћемо обезбедити и другом ученику – каже директор.

(Блиц)

Top