Home >> Образовање,Упис >> Бодови са такмичења поново се сабирају

  • Коментари су искључени на Бодови са такмичења поново се сабирају
Бодови са такмичења поново се сабирају

Пробна мала матура биће одржана 7. и 8. априла

Завршни испит ученици осмог разреда полагаће 14, 15. и 16. јуна. Првог дана решаваће се тестови из српског, односно матерњег језика, другог дана из математике, а трећег дана комбиновани тест, с питањима из пет предмета. Главна новина ове године биће то што ће се при рангирању за упис у средње школе у обзир узимати и успех с такмичења, што је било укинуто прошле године.

Правилник о упису у средње школе тек треба да буде усвојен, али како потврђују у Министарству просвете, овим правилником биће предвиђено бодовање успеха на такмичењима.

Тестови из српског, односно матерњег језика, и комбиновани тест имаће ове године више „отворених“ задатака, за које деца треба да упишу одговоре, а мање „затворених“, у којима се одговори заокружују.

– „Отворени“ задаци траже више размишљања, остављају мању шансу за преписивање и погађање тачних одговора – говори, за „Новости“, Весна Недељковић, помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање:

– Желимо да променимо концепт гледања на завршни испит, да његова сврха не буде пуко освајање бодова, него да ученици покажу знање и да се на основу тога опредељују за даље школовање. Морамо сви заједно да мењамо и начин учења и наставне планове и програме да бисмо имали право да захтевамо да деца тако размишљају и да би, коначно, тај испит имао прави смисао. За све то биће потребно доста времена, али важно је да почнемо.

Како би ученици што боље резултате показали на завршном испиту, каже наша саговорница, од школа ће се захтевати да пробни тест у априлу, буде озбиљна симулација завршног испита. Његова сврха је, додаје, да деца виде како процедура технички изгледа, али и да сви заједно реално сагледају знање ученика, као и то на којим областима треба више радити до краја школске године.

– Инсистираћемо да пробно тестирање буде организовано у просторијама где ће бити и прави испит, да буде што мање изостајање с полагања, као и на томе да деца треба да покажу реално знање, без преписивања. Представници Министарства просвете чак ће и обилазити поједине школе, да бисмо видели како све функционише – каже Недељковићева.

Наша саговорница најављује још једну новину, али не за ову, већ за следећу школску годину. Од школске 2017/2018. биће враћена некадашња расподела бодова – 60 за успех у школи и 40 за завршни испит. То је важно, како каже, због великог броја одличних ученика. Када више бодова носе задаци, рангирање је, додаје, реалније, јер нису у свим школама критеријуми за петице исти.

Ове школске године бодовање остаје исто као и претходних неколико година. Ученици ће на тесту моћи да освоје максималних 30 бодова, а 70 им је загарантовано уколико имају све петице у шестом, седмом и осмом разреду.

ЗБИРКЕ У ПРОДАЈИ ОД 18. ЈАНУАРА

Продаја збирки с тестовима из српског језика, математике и питањима за комбиновани тест почиње у среду. У сарадњи с „Просветним прегледом“, њих израђује Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања. Због грешке у решењу која се поткрала у једном задатку из физике, прошле године тражено је да се наново бодује комбиновани тест. Умешао се чак и заштитник грађана који је, због грешке која је могла да збуни децу, тражио да се у спорном задатку признају и тачни и погрешни одговори.

(Вечерње новости)

 

Top