Home >> Друштво >> 20.000 динара казна за родитеље насилника

  • Коментари су искључени на 20.000 динара казна за родитеље насилника
20.000 динара казна за родитеље насилника

Министар просвете најавио увођење новчаних плаћања због насиља у школама

Новчане казне за родитеље ученика који изазивају насиље у школама, а које је најавио министар просвете Младен Шарчевић, по узору на западне земље, могле би да износе и 20.000 динара.

Министар је казао да би родитељи насилних ђака, под условом да обичне васпитне мере не уроде плодом, могли да буду кажњавани „казнама које друге паметне земље користе“.

Један од најзаступљенијих модела борбе с вршњачким насиљем је британски, по коме државне школе с родитељима потписују уговоре по којима родитељи преузимају пуну одговорност за понашање своје деце. У Британији казне, након пријаве полицији и судске одлуке, најчешће износе 120 фунти, што је безмало па 20.000 динара, а слично је и у Аустрији.

– Та идеја је још у почетној фази и, с променама закона у образовању, радимо с Министарством за рад на изменама Закона о породиции. Нећемо ми одређивати казне, већ судови, а све ће се радити по моделима европских земаља. У Пољској је казна за 20 неоправданих изостанака са часова 1.200 евра, а слично је и у Британији. Па нек родитељи размисле да ли им се плаћа казна што им дете годинама малтретира друге ученике – рекао је Шарчевић.

mladen-sarcevic-daci-ucenici-skole-nasilnici-roditelji-kazne-foto-shutter-1484343740-1079753Промене Спакујте у плакар
НЕМА ВИШЕ МИНИЋА

Министар Шарчевић најавио је и да ће се кажњавати непримерено одевање како ученика, тако и наставног особља. Уколико ученици дођу непримерено обучени на наставу, директор ће их вратити кући и уписати шест неоправданих изостанака, док ће наставници такође бити удаљени из школе, уз одбијање од дневнице. Шарчевић је казао да се у школама неће више толерисати да ученице долазе нападно нашминкане, у мини-сукњама и осталој непримереној одећи, ученици у шортсевима и мајицама, а исти систем важиће и за наставни кадар. Школе ће бити оцењиване и по спољашњем изгледу, да ли су деца дисциплинована и „да ли су честито обучена“.

НАСИЉЕ У ПОСЛЕДЊИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ:

септембар 2015 – Три средњошколке пребиле девојку у Крушевцу због надограђених ноктију

септембар 2015 – У Економско-трговинској школи у Врању неколико ђака претукло ученика четвртог разреда

октобар 2015 – Девојчици (7) из Бачке Паланке вршњакиња гасила цигарете по врату

октобар 2015 – Ученик шестог разреда из Старе Пазове дечаку је скакао по стомаку

новембар 2015 – Ф. М. (14), ученика осмог разреда ОШ „Иво Андрић“ у Београду, У. Р. је ножем покушао да расече

децембар 2015 – М. Ш. (13) тешко је повређен кад су га двојица петнаестогодишњака испред ОШ „Кнегиња Милица“ на Новом Београду шутирала

фебруар 2016 – А. Н. (13) из ОШ „Стеван Чоловић“ у Ариљу вршњак ударцима затворио око

новембар 2016 – Ј. С. (10), ученик ОШ „Бранко Радичевић“ у Врању је претучен у свлачионици кад га је осам ђака оборило на под

децембар 2016 – В. С. (12), ученика ОШ „Стефан Немања“ у Новом Пазару, на часу физичког изударао је друг из одељења

(Курир)

Top